Hantera inbäddad video i ett responsivt tema

Du har ett jättebra WordPress-tema som anpassar sig till olika skärmstorlekar (responsive). Men… När du bäddar in en YouTube video eller annan video så ser sajten inte alls bra ut i mobilen. Detta händer exempelvis i äldre versioner av temat Twenty Eleven så se till att uppdatera. Om du har ett annat tema som inte hanterar video så är snabbaste och enklaste lösningen är att installera FitVids for WordPress. Efter installation navigerar du till Apperance/Utseende -> FitVids och i fältet ‘Enter jQuery Selector’ anger du exempelvis CSS klassen: .entry-content (får anpassas för aktuellt tema eller anges något allmänt som ‘body’. Klart!

Det skall väl tilläggas att de flesta responsiva teman som utvecklas nu bör hantera detta från början.

Publicera video på egen WordPress sajt – mina erfarenheter och slutgiltig lösning

Artikel uppdaterad 2013-05-01
Just nu fungerar inte video på iOS. Detta beror på denna specifika WordPress installationen. På denna installationen fungerar det dock. Felsökning pågår.

Det finns säkert 100-tals sajter med guider om hur man kan lägga upp video på en WordPress sajt. Men jag har inte hittat någon på svenska som bara gav mig dom svaren jag behövde. Därför gör jag ett försök att dela med mig av hur jag löste problemet. Jag hade två case. Det ena var möjlighet att lägga upp video från resor mm så att man kan komma åt dom enkelt om man vill visa någon alternativt skicka en länk, men man vill samtidigt inte ha detta material publikt. Det andra caset var video från ett fotbollslag där bara laget skulle komma åt material. Särskilt lurigt blir det om man vill lägga upp video på sin egen sajt och begränsa åtkomst så bara video går att spela där. Häng med….

Continue reading